Best buddy

Monday, 4 February 2013

Penyakit lupa dan cara elakkan nya


Hais,aku kerap tul lupa pass facebook :( nasib baik aku save je terus.
Hai korang.Entry kali ni aku nak cite sal penyakit lupa memandangkan aku pun dah slalu cepat lupa :D hihi.Anyway, penyakit lupa ni bkn orang tua je leh kena,orang muda pun besar kemungkinan untuk kena skali.korang pernah tak lupa sesuatu yang betul2 simple untuk di ingat?? contohnya,letak kunci atas meja,pastu korang g toilet.kuar je dari toilet, 'eh mane kunci aku tadi' .mesti pernah kan :D

Penyakit lupa atau lebih dikenali lagi sebagai 'Demensia' ni bukan je penyakit yang ada kaitan dengan memori otak .bah kan,skrg penyakit demensia boleh dikatakan penyakit yang boleh wat kita susah nak belajar,susah nak ingat ape dah jadi pada masa lepas,dan corak pemikiran kita juga leh berubah sebab demensia ni.Demensia dengan nama lain dia ialah Alzheimer

Simptom-simptom :

1.Susah nak belajar.Korang belajar kuat2 pun,tak tido tak makan,tak kencing semata mata untuk belajar pun,apa yg di belajar mmg susah nak masuk..
2.Tak dapat fikir dengan betul.Misalnya,rumah jiran sebelah terbakar,korang sempat relex tengok tb,buat tak tau je.hah tu memang dah tahap kurang waras.Tak dapat fikir dengan betul.
3.Cepat lupa. Pernah tak bila korang wat sesuatu,korang rasa benda tu macam korang dah buat,tp korang just rasa je.contohnya korang gaduh sebab bf/gf tak call .tiba2 time gaduh tu,tiba2 je rasa benda tu macam betul2 dah berlaku sbelum ni,mmg sebijik sama dengan apa yang berlaku skrg. orang cakap roh lebih laju dari badan ,sebab tu kita rasa macam pernah berlaku. Tapi sebenarnya,benda tu dah berlaku banyak kali,kita je tak ingat.:D

Tips-tips mengatasi lupa(bukan cara nak ubat penyakit lupa,just cara2 nak elakkan,sebab sampai skrg penyakit lupa(demensia-alzheimer) takde cara nak ubat.

1) Buat catatan atau notis.
Buat catatan nih penting jugak nih, kita catat apa-apa yang penting dalam nota kecil. Ala kalau dulu selalu catat nota masa belajar takkan sekarang tak boleh.
2) Letak Barang di tempat yang mudah di lihat.
Jangan selalu berharap dengan otak anda,otak pun letih gak ,so pandai2 la kalau nak letak kunci ke,beg ke,letak la tempat yang sng mata kita nak tgk.
3) Makan makanan yang bagus untuk otak.

Makanan untuk kesihatan otak, kuatkan IQ dan macam-macam yang seumpamanya memang bagus untuk perkembangan otak kita. Makan makanan ikut sunnah juga salah satu daripadanya. Baik untuk ingatan kita. Macam saya selalu amalkan makan kismis 5 biji sehari sekali, sebiji kurma dan jugak homeopati, cuma sekarang dah jarang amalkan. Kena amalkan balik nih.
Cth makanan bgs untuk otak : ikan laut,sayuran sperti bayam dan brokoli,kuaci,kacang tanah,buah beri macam blueberry,strawberry

 dan byk g.


Apapun,korang kalau dah nampak cepat sangat lupa,baik jaga makanan,dan yang paling penting ,berdoa kat tuhan.mudahan korang ok2 je dan normal bila tua tu ada skit nyanyok,tp kalau time muda itu luar biasa :)

11 comments:

  1. lawak komik tu. like. kreatif. guna softwar pe tuk wat komik tu?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk software sesuai kai wat komik ni,baik guna adobe illustrator.tp kena sabar nak belajar guna tu.memang,pecah kepala.haha

      Delete
  2. save kat dalam nfon password fb. hahaha~

    ReplyDelete
  3. Elakkan ter'makan' semut kalau tak nak jadi pelupa. Best entri ni lengkap dengan petua.

    ReplyDelete
  4. haha. banyak makan semut letewww :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha.takde la :D just ada la pelupa skit haha

      Delete
  5. nice entry ..done follow>>http://singgahcintaku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. hoho lupa manalah letak fail tadi.erm rasa mcm ltk kat sini awat hlg lak?solution:jln patah balik kt tmpt mula2 diri td,mana tau tup2 teringat ngee ^^ slm kenal ye!

    ReplyDelete
  7. hahaha lawak cerita pendek tu, lupa pswd fb trus gantung diri.. memang slalu juga terjadi roh lebih laju dari badan..hihihi..

    TQVM da follow blog awak

    http://nurafcrownambasador.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...