Best buddy

Monday, 21 January 2013

Taktik-taktik meniru dalam peperiksaan

Assalamualaikum.
p/s: harap di maafkan bagi penggunaan 'aku'
awal pagi dah hujan,rahmat tu..hehe
so,arini nak cerita la sikit tentang taktik meniru dalam peperiksaan ni.korang pernah ke meniru dalam peperiksaan tak kesah la upsr,pmr,spm atau stpm.Kalau tak pernah, korang memang jenis manusia berhati jujur yang dirahmati Allah.

Bila cerita topik ni,memang banyak kenangan muncul terutamanya kenangan waktu kat skolah menengah dulu ... sebut tentang meniru ni,korang pernah tak meniru?? haha
tipulah kalau aku cakap aku tak pernah meniru.sebab rajin mana pun aku dulu,mata memang tak pernah missed tengok meja sbelah..

Tapi aku meniru pun waktu tingkatan 2 camtu ar..slain dari tu,memang tak pernah la.apa je la aku dapat bila meniru orang sbelah, jawapan salah ada lah.haha

Ramai orang cakap bila dah meniru tu,buat la betul2.
jangan seperti lepas batuk di tangga . yer,aku buat betul2 dulu.dah macam2 taktik aku guna.
Entry ni bukan nak ajar student meniru,mana la tau ada cikgu yang view entry, bleh tau taktik murid zaman moden skrg .mane de lagi meniru tgk meja sbelah,jarang dah kot orang buat.






Sekarang student dah maju sikit .nak tiru,byk je caranya.



1.Tulis di tapak kasut.
- ni taktik meniru jarang tul orang guna sebab ia melibatkan 2 individu.
-sorang akan tulis jawapan dia dekat satu kertas kecil,dan lekat kat kasut dan pura2 duduk bajet handsome kononnya.
- terfikir gak,apa la kawan sebelah dia nak tiru kalau kawan dia tu terpijak benda kotor ye.


2.Tulis di jari kuku.
agak susah untuk di kesan oleh guru.
- biasa nya student akan kerap melihat kuku ketika menulis jawapan.
- ni taktik untuk seseorang yang ada penglihatan ya baik,lau dah tau diri tu rabun,lupakan lah taktik ni :P hihik
- so,cikgu sepatutnya buat spotcheck kuku dulu sebelum ujian.


3.Buat nota kecil
- ni cara paling famous,tak kira student menengah,student diploma ke,ni memang dah tak asing.
- senang sangat nak guna taktik ni,tulis nota kecil kat kertas,dan hanya perlu tgk cikgu yang mengawasi peperiksaan tu.
- kalau line clear,dapat la refresh balik ingatan dgn nota kecil tu.
- tapi kalau dah kena tangkap,redup la masa hadapan.


4.Teknik budak sekolah rendah.
- memang ramai budak skolah rendah guna taktik camni.
- caranya sng,letak je buku nota ke ape untuk rujukan dalam laci meja.
- caranya sng,kena tangkap pun sng :D
- kebanyakkan peperiksaan dah takleh guna cara ni dah sebab sebelum ujian,meja akan di pusingkan,so laci kat depan,mmg tak dpt la .


5.Teknik CALCULATOR(untuk menengah tinggi dan ke atas).- ok ni taktik terakhir aku nak share,taktik kalkulator scientifik.
- perasan tak blakang kalkulator tu ada ruang yang ckup untuk nota 1 bab.
- so mesti hairan kan bila ujian subject sejarah pun ada yang bawa kalkulator,nak kate sejarah ada pengiraan,tak pulak .



apapun,jangan lah meniru.cikgu tak tau,tp yang kat atas tu sentiasa tau.lau tiru suka2 takpe la.jangan jadikan meniru sesuatu kebiasaan tu sudah :P tq for reading.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...